Naut

Nautul este bogat in proteine (18-28%),  amidon ( 46-48%), grasimi (6-7%), saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) si in complexul de vitamine B. Nautul are o valoare alimentara deosebita, inlocuind in buna parte proteinele din carne.

Nautul este asemanator cu cel al mazarii, insa difera prin forma frunzelor si a pastaii.

Cultivarea nautului:

Nautul este o planta rezistenta la seceta,  si prefera un sol lutos sau nisipos, bogat in substante nutritive, cu drenaj bun. Nu trebuie udata din exces, pentru ca radacinile putrezesc daca stau in pamant mereu umed. Mai mult chiar, nautul este rezistent la seceta, insa tolereaza greu temperaturi peste 26 grade Celsius in timpul zilei.

Intrebuintari ale nautului:

Nautul este asemanator cu soia si se poate folosi in prepararea chiftelelor, sarmalelor sau pilafurilor, fiind un foarte bun inlocuitor pentru carne, fiind si mai gustos decat soia.

Nautul poate constitui chiar un inlocuitor foarte bun pentru cafea. Boabele de naut prajite si macinate au un efect puternic stimulent digestiv si nervos.