Substante nutritive continute in vinete:
– fibre dietetice, acid folic, potasiu, mangan,vitamina C, vitamina K, tiamina, vitamina B6, acid pantotenic, magneziu, fosfor, cupru.
Principalele soiuri cultivate in Romania sunt:
Pana Corbului – este un soi foarte productiv, semitimpuriu, cu fructe cilindrice, alungite, colorate in violet-inchis spre negru, foarte lucioase si cu o greutate medie de 200-300 g.
Bucurestene – soi semitimpuriu, viguros, cu fructe oval-alungite, de circa 300 g, si colorate in violet-inchis.
Danubiana – soi semitimpuriu, mai putin viguros, formeaza fructe oval-alungite, cu o greutate medie de 250-300 g.
Contesa – soi semitimpuriu, viguros, cu fructe alungite, suple, colorate in violet-inchis, foarte lucioase si cu o greutate medie de peste 200 g.
Cultivarea vinetelor:
Vinetele se cultiva prin rasad, perioada cea mai indicata pentru inceperea acestora fiind sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie.
Plantarea efectiva a rasadurilor, se face la 60-65 zile dupa semanarea rasadurilor, dupa care se uda, si se aplica ingrasamant, de preferat mranita.
Solul trebuie sa bine unul cu o drenare usoara, foarte fertil si bogat in materii organice.
Pe masura ce planta creste, aceasta se pune pe arac. Vinetele bune de recoltat au o culoare neagra lucioasa si sunt elastice, daca se strang usor intre degete si podul palmei. Fructele imbatranite devin amare. O planta poate produce 5-6 vinete, aproximativ 1-1,5 kg.
Ingrijirea vinetelor:
Printre cele mai frecvente probleme ale vinetelor se numara gandacul de Colorado si patarea frunzelor. De asemenea, putregariul cenusiu este o alta boala de care pot fi afectate vinetele. Toate acestea se pot preveni cu produse specifice care pot fi procurate de la fitofarmaciile de specialitate.