Ceapa

Ceapa, este nelipsita de la masa noastra si din retelete bunicii. De aceea, ne-am decis sa va prezentam cateva lucururi pe care trebuie sa le stiti despre ceapa.

Tipuri de ceapa

Principalele tipuri de ceapa pe care le regasim in gradinile noastre sunt:

1. Ceapa esalota

Poate avea diferite forme, dar cele mai cunoscute de noi sunt esalota rotunda, si esalota lunguiata (de apa).

Principala caracteristica a esalotei este aceea ca are bulbul format din mai multi bulbi mici.

Se cultiva in zone umede, dar si insorite, in soluri usoare, nisipoase, bine drenate si ingrasate.

Primavara, se poate recolta sub forma de ceapa verde, dar se poate lasa pana la sfarsitul lunii iulie sau inceputul lunii august, pentru a se obtine ceapa matura.

Esalota lunguiata este un soi dintre cele mai rezistente la frig.

De regula, esalota are o culoare rosu-roziu.

2. Ceapa comuna de bucatarie, are culoare galbena si este cel mai raspandit tip de ceapa care se cultiva la noi.

3. Ceapa rosie este de departe cel mai putin rezistent soi.

Ambele tipuri de ceapa, atat cea rosie cat sic ea galbena, nu sunt soiuri pretentioase, prefera tipul solului usor, bine drenat, dar imbogatit cu ingrasaminte.

Substante hranitoare in ceapa:
– zaharuri
– vitamine
– substante active care omoara microbii

Depozitarea cepei peste iarna:

Pentru o mai buna pastrare peste iarna, dupa cules, se lasa sa se usuce la soare.

Se vor alege doar exemplarele perfect sanatoase, fara taieturi, lovituri sau zgarieturi, pentru a se evita afectarea celorlalte cepe.

Cele mai bune metode de pastrare a cepei peste iarna, sunt fie impletirea lor in funii, fie pastrarea in saculeti de rafie. Oricare metoda se va alege,  se recomanda agatarea de peretii beciului, cat mai aproape de aerisire.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *