Rosia

Una din principalele culturi din gradina, o reprezinta cultura de rosii.

Substante hranitoare in rosii

Fructul rosiei contine numeroase substante hranitoare, astfel ca intr-un kg de rosii se gasesc urmatoarele:
– vitamina A (20-60 g)
– vitamina C (20-60 g)
– calciu (40 -50 mg)
– fier (20-30 mg)
– zaharuri (30-40 g)

Cultivare rosii

Cultivarea rosiilor este recomandata in zona insorite, cu soare direct, iar solul sa fie fertil, bine drenat, adanc cu un ph de 6-7.

Rosiile pot fi insamantate direct in gradina sau se pot cultiva in spatii inchise (solar) cu 5-6 saptamani inainte de ultimul inghet de primavara. Se pot aseza la 60-90 cm distanta intre ele daca vor fi lasate sa se intinda sau la 40 cm daca vor fi sprijinite sau imprejmuite. Trebuie udate cu regularitate, iar ingrasamantul este recomandat sa fie folosit dupa ce plata s-a prins foarte bine si are flori.

Prevenire daunatori si boli

Plantele tinere se protejeaza cu un guler de carton impotriva daunatorilor, iar pentru indepartarea larvelor de pe rosii se poate folosi insecticid sau se pot indeparta manual.

Daca planta nu primeste calciu din sol capatul poate prezenta mucegai, iar petele maroniu-inchise de pe frunze arata o boala provocata de ciuperci sau filoxera.

Locul unde avem cultura de rosii trebuie sa aiba o buna circulatie a aerului, iar plantele cand sunt ude nu trebuie deranjate.

Timpul necesar pentru o cultura de rosii este de 50-90 de zile fara inghet.

Rosiile se pot recolta si depozita (se pot congela) cand fructul lor este colorat si tare.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *